A színek észleléséhez a szemünkre és az agyunkra is szükségünk van. A szemünk úgy működik, mint egy miniatűr, nagyon összetett kamera. A szemünkbe bejutó fényt a szem „objektívje”, a szemlencse, a szem hátsó felszínét borító ideghártyára, a retinára fókuszálja. A retinán apró érzékelők milliói helyezkednek el. A retina kétféle fotoreceptort tartalmaz: a csapokat, amelyek a színlátásért, és a pálcikákat, melyek a szürkületi, a fekete-fehér látásunkért felelősek.

3 alapszín van (a vörös, a sárga és a kék), ennek megfelelően háromféle csap létezik, amelyek mindegyike az alapszínek valamelyikére, pontosabban milyen hullámhosszú fényre érzékeny: kék receptorok, zöld receptorok, és sárga receptorok.

A rendellenes színlátás között tartják számon a színtévesztést és a színvakságot. A színtévesztésben szenvedőknél a normálisan három elemből álló színlátó rendszer egyik eleme hiányzik. Három színtévesztő típus létezik

A protanópia a vörös fényre érzékeny receptorok hiányát jelenti, ilyenkor a vörös szín egyszerűen sötétnek látszik.
A deuteranópia a zöld fényre érzékeny receptorok hiánya, mely a piros és zöld árnyalatok megkülönböztetését teszi lehetetlenné.
A tritanópia a kék fényre érzékeny receptorok hiányát jelzi, melynél a kék és sárga árnyalatok megkülönböztetése válik lehetetlenné

A színtévesztő emberek így látnak:

Az öröklött színtévesztés genetikai rendellenesség, melyet az X nemi kromoszóma örökíti. Emiatt leggyakrabban férfiaknál fordul elő a rendellenesség, mivel náluk az eltérő XY nemi kromoszómák miatt az esetleges hibás X kromoszóma már nem korrigálódik. Magyarországon körülbelül 400 ezerre tehető a színtévesztők száma.

Gyógyítani nem lehet.

Mivel az esetek nagy részében genetikai zavarról van szó, és a látás élességét általában nem befolyásolja, a gyerekek megtanulnak ezzel együtt élni – sokszor csak az iskolában derül ki a színtévesztés. A színtévesztőt éppen ezért nem is nagyon zavarja, hogy nem érzékel bizonyos színeket.

A színérzékelés zavara a pályaválasztás időszakában kerül előtérbe, mivel bizonyos szakmákban nem dolgozhatnak színtévesztők – villanyszerelő, elektronikai műszerész, szakács, cukrász -, és természetesen a jogosítvány megszerzése is nehezebb a színtévesztőknek.

Az élet számos területén hátrányos helyzetben vannak a színtévesztők. Több mint száz szakmában (Pl. textilipar, autó-, festék, élelmiszer- és kozmetikai ipar) nem tudnak ugyanolyan eredményesek lenni, mint a jó színlátók. A közlekedésben pedig saját magukra és másokra is veszélyesek lehetnek. A színtévesztők sokkal több közlekedési balesetet idéznek elő, mint az ép színlátók.

A Colorlite Termékek:

Életünkben nagyon fontos a színek látása. Befolyásolják hangulatunkat, esztétikai élményt nyújtanak, és információt hordoznak. A színlátást korrigáló lencsék segítségével sok színtévesztő számára mankót nyújtunk a színes világban való tájékozódásban.

Egy normál szemüveggel élesebben látja a világot. A Colorlite lencsékkel viszont színesebb is lesz! A szemüvegeinkkel fokozható a színélmény és bővíthető a látható színek skálája.

Jelentkezzen be az alábbi linken látásvizsgálatra:

https://szentimreoptika.hu/latasvizsgalat-idopont-foglalas/

A mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt Ishihara teszttel kezdjük, majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk. Szemüvegviselőknek a megfelelő dioptriájú lencsékre, nem szemüvegeseknek nulla dioptriás lencsékre készítjük el a korrekciós lencséket. A lencséket optikusa becsiszolja egy tetszőleges szemüvegkeretbe.

A colorlite szemüvegekre határozottan ajánljuk a felületkeményítést, és az UV védelmet!
A colorlite szemüveget korlátozott fényviszonyok között, vagy este nem javasolt használni!

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon / adaptálódjon az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet.