Látásunkat évente egyszer kellene ellenőriztetni. Gyermekeinknél ezt akár sűrűbben is érdemes megtenni. 8 – 14 éves korban borzasztóan sokat változnak a gyerekek. Ebben az időben indul el a felnőtté válás folyamata. A sok változás mellett, ilyenkor növekszik legjobban a testmagasságuk. A „hirtelen” megnövekedett testmagasság változás a szemre is kihatással lehet.

De mi történik egy látásellenőrzés alatt?

A látásellenőrzés célja, hogy az ellenőrzött személy látása megfelelő. Amennyiben használ szemüveget, vagy kontaktlencsét akkor az éles látást biztosít e viselőjének. Ellenőrzésre kerül a szem egészsége, gyermekeknél a szemmozgató izmok működése. Amennyiben gond van a látással, látásvizsgálatra van szükség.

Maga a látásellenőrzés  kb. 5 – 10 percet vesz igénybe.

 

A látásvizsgálat egy hosszabb folyamat.

Első lépésként egy olyan eszközt használunk, „a köztudatban computernek hívják” amivel megmérjük a szem törőerejét „a dioptriát”, a szaruhártya görbületét.

Egy átlagosan felszerelt optikában ezt a két mérést végzik el, de ma már vannak olyan mérő eszközök(mint üzletünben is), amik ennél sokkal több információt adnak a vizsgálónak. Akár egyedi mérési programot lehet kiválasztani, attól függően, hogy az ügyfélnél milyen mérési eredményekre vagyunk kíváncsiak.

    Gyermek program: itt a gép sokkal sűrűbbi mérést végez, ezzel is kikapcsolva a gyerekek szemének nagyfokú alkalmazkodását. Valamint szaruhártya felszínéről térképet készít, ellenőrizve, nincs e elváltozás, illetve az esti, szürkületbeli közlekedési nehézségekre utaló adatokat mutatja.

Felnőtt program:Ennél a programnál szürke, és zöld hályogszűrést, végez a műszer, valamint dioptria meghatározást végez, szaruhártyáról térképet készít, ellenőrizve, nincs e elváltozás, illetve az esti, szürkületbeli közlekedési nehézségekre utaló adatokat mutatja.

Ezen felül lehet csak a szürke, valamint a zöld hályog ellenőrzését elvégezni.

 

A gépi mérés után Budapesten néhány optikában már elérhető a könny mennyiségének, és minőségének gépi vizsgálata.

Fontos megjegyezni, hogy a könnyünk részese szemünk képalkotásának, ezért nagyon fontos a jó minőségű, és mennyiségű könny a szemünkben.

Erről a műszerről itt olvashat bővebben:

https://szentimreoptika.hu/budapesten-egyedulallo-konnytermeles-vizsgalat/

 

 

Az adatok kiértékelése, és a vizsgált személy kikérdezése után a dioptria meghatározás következik.  Ez történhet még a régi hagyományos próba kerettel, horopterrel, valamint a legújabb látásvizsgáló eszközzel, melyben nagytisztaságú optikai zselé van.

Erről a műszerről itt olvashat bővebben:

https://szentimreoptika.hu/az-elerheto-legpontosabb-korrekcio-del-pesten-csak-a-szentimre-optikaban/

 

A dioptria meghatározás mind három esetben a vizsgált személy visszajelzései alapján lesz meghatározva.

Egy alapos látásvizsgálatot 30 – 60 perc alatt végeznek el.

Amikor megvan a dioptriánk, jöhet a keret és a lencse kiválasztása.

Személyes meggyőződésem, hogy a keret egy design elem, a lencsével látunk. Tehát minél kevesebb kompromisszumot nyújtó lencsét, minél ellenállóbb, jobban szűrő réteges lencsét teszünk a szemüvegkeretbe, annál jobb a viselőnek, és annál jobban védjük szemünk egészségét.

Fontos!

A legújabb kutatás szerint 16 éves korig nem ajánlott a kék fényszűrős szemüveglencse, mivel a gyerekek szemének a fejlődéséhez szükség van a fény teljes spektrumára. Az UV szűrés fontos minden korosztály részére, de a kék fényszűrés nem!

Sokszor tapasztalom, hogy az ügyfelek nem tudják, hogy a lencsék, és rétegek között tudásban, kompromisszumkötésben nagy különbségek vannak.  A gyártók teljesen más felfogásban fejlesztik termékeiket, illetve a piacon megtalálhatók a régebbi generációs lencsék, rétegek. A szemüveglencséknél is igaz, mind minden más terméknél, hogy az ár nagyban tükrözi a termék minőségét, tudását.

Ma a piacon két fő típusú szemüveglencsét különböztetünk meg. A márkázatlan, és a márkázott szemüveglencséket.

A márkázatlan szemüveglencsék ára alacsonyabb. A lencse alapanyaga megegyezhet a márkázott lencse alapanyagával, de a rétege már nem.

Ezek a lencsék alaprétegezést kapnak. (karcmentesítés, csillogásmentesítés, jobb esetben könnyen tisztítható réteget)

Fontos, hogy ezekre a lencsékhez egy törlőkendőt add a forgalmazó,

de sem garancia kártyát, sem biztosítást nem kapunk mellé!

A márkázott szemüveglencséken már a legújabb fejlesztésű rétegek találhatók.

Ilyen az UV sugárzást 97%-kát elnyelő lencse hátsófelületének rétegezése ,(erről a kisfilmet ezen a linken nézheti meg ITT!)

 

az alapanyagi kék fényszűrés(nem módosítja a színeket), a szelektív réteges kékfény szűrés(módosíthatja a színeket), az extra pára taszítás.

Ezekhez a gyártó, egy névre szóló garancia kártyát add a lencse mellé, melyen a lencse összes fontos adata (ügyfél neve, dioptria, lencse típusa, rétege, rendelési szám, dátum, üzlet neve) megtalálható.

A lencséhez szemüveg használati útmutatóajándék mikro szálas törlőkendő, valamint a gyártól ajándékbiztosítás jár.

 

Találkozunk, korosztálynak megfelelően évente legalább egyszer látásellenőrzésen!