A mai szemüveglencséknek sok kihívásnak kell megfelelni. Mindenféle képen UV védelmet kell biztosítani a viselőjének, kék fény elleni védelem sem árt a lencsére, valamint az is jó ha törhetetlen egy szemüveg lencse! Több funkciót kell ellátni és a lehető legjobb védelemmel kell rendelkezni!

Felgyorsult világunkban sokkal több távolságra nézünk, így jobban dolgoztatjuk szemünket, ettől sokkal fáradtabb lesz! A megfelelő lencse választással, mint az alkalmazkodást segítő lencsék, amik segítenek a le fel nézésnél, hogy szemünk kevesebbet dolgozzon.

A beltéri munka szemüvegek, amiket irodai munkához ajánlunk, vagy a multifokális ( progresszív ) lencsék családja, hogy korlátok nélkül lássunk minden távolságra: Természetesen mindig fontos a fent leírtak szerinti védelem!

Sokan esnek abba a hibába, hogy divatos, márkás szemüvegkeretet választanak, majd alap lencsét vásárolnak, mert nem maradt pénz a jobb minőségű lencsére. Ez olyan, mintha vennénk egy luxus autót (alapfelszereltség + fűnyíró motorral ), kívülről nagyon jól néz ki, de a lencse a szemüveg lelke!

Mire érdemes odafigyelni a szemüveglencse kiválasztása során?

Amit mindenféle képen kell, hogy tudjon a szemüveglencse, az a teljes körű UV védelem! Szemünket nem csak a lencsén áthaladó UV sugárzástól kell védeni, hanem a lencse hátsó feléről visszaverődő sugárzástól is!

Nézze meg a videófilmet ITT

A képen látható szemüveg ( szemből nézve ) bal oldali részébe egy olyan lencsét tettek, amelyiknek rétege a visszavert UV nem nyeli el! Így a szem alá írt Uv felirat jól látható! Ez a minden napi viseletben azt jelenti, hogy a lencse az UV sugárzást tükörként veri vissza a szemünkbe! Így szürke hályogot, vagy szem körüli bőr daganatot okozva. A jobb oldalra egy olyan lencse került, aminek a rétegezése elnyeli az UV sugárzást, így  a felirat nem látszódik! Az ilyen réteggel ellátott lencsékről ( pl. Crizal UV ) szinte nem kerül a szemünkbe a káros UV sugárzás! Ez ma már szinte az összes szemüveglencsére elérhető!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint gyermekeinknek kb 17 éves korig nem szabad kék fény szűrős lencsét használni. Gyermekeink szemének a káros Uv sugárzáson kívül a fény teljes spektrumára szükségük van. Ezért nekik UV biztos lencsét kell választani.

A teljes kőrű UV védelem, és a kék fény elleni védelem, ma már ötvözhető!

De rövidesen elmondom hogyan!

A szemüveglencséknek három nagy fő csoportját különböztetjük meg:

Egyfókuszú lencsék: csak és kizárólag egy távolságra ad éles képet!

Bifokalis lencsék: egy pikkely segítségével távolra és közelre is éles képet ad, de már nem korszerű!

Multifokális (progresszív ) szemüveglencsék: Ez a lencse éles képet biztosít távolra, közelre, és a karnyújtásnyi munkatávolságra képugrás nélkül.

De nézzük mi lehet még!

Tudni kell, hogy az egyfókuszú szemüveglencsék, csak az optikai középpontban adják a legélesebb képet. Tehát ha egy ilyen lencsében az ember lenéz és olvas, megnézi a telefonját, szerel valamit, vagy bármiért elnéz az optikai középponttól, akkor torzabb képet lát a szemünk. Nyilván a dioptria mértékétől függ a torzítás! Az Essilor szemüveglencse gyártó kifejlesztett egy szemüveglencsét melynek kettő optikai középpontja van. A lencse neve Essilor Eyezen Start. Ezzel a lencsével távolra , és közelre tekintésnél tökéletes képet biztosít a viselőnek.

A család új taggal bővült, az Eyzen Kids néven. A lencsét kimondottan a gyerekek nézési szokásaira fejlesztették. A lencse nem csak előre, és közelre nézéskor biztosít tökéletes képet, hanem lefelé és felfelé tekintéskor is! Mivel a gyermekek alacsonyak így sokszor néznek felfelé.

A másik nagy lencse csoport az alkalmazkodást segítő lencsék:

Lényege, hogy a lencsébe gyártanak, egy minimális dioptria átmenetet,így segítve szemünket a sok távoli, és közeli váltásnál! Ilyen lencse pl.: Essilor Eyezen Boost.

Minden amit a multifokális ( progresszív ) lencsékről tudni érdemes:

A multifokális ( progresszív ) szemüveglencséket olyan szemüveg viselőknek ajánljuk, akik távolra és közelre is kell szemüveg!

Általában ez a 40 év feletti korosztályt érinti!

A világon először multifokális szemüveglencsét az Essel cég gyártott 1959 és Varilux  néven került forgalomba!

Itt érdemes megemlíteni a feltaláló nevét Bernard Maitenaz úr!

Azóta sok sikert bejárt ez a termék! A Varilux azóta a világ legnépszerűbb multifokális lencséje lett. Több mint 400 millió darabot adtak el eddig! A Varilux lencsék sajátossága, hogy nagyon széles a távoli rész, és hirtelen kezd el növekedni a dioptria. Ezt hívjuk kemény progressziv felület kialakításnak.

A lágy progesszív felületkialakításnak a lényege, hogy a távoli részt jobban leszűkíti.

Folyamatosan változó világunkba ez a lencse is folyamatosan fejlődik, a nézési szokásainkhoz igazodva!

A Varilux egy nagy család!

Íme a tagjai:

A Varilux család egyik kiemelkedő tagja a Varilux XR lencse!

Az Essilor 2012- ben egy merőben új felületkialakítású multifokális lencsét fejlesztett ki. Az újítás a nanotechnológia bevezetése volt a szemüveglencse gyártásba. A lencsét sok apró kis nano lencséből építették fel. Ennek eredménye a kimagaslóan alacsony széli torzítás,

Az első ilyen lencsét Varilux S -nek hívták. 2017-ben megérkezett a tovább fejlesztett lencse. Egy új optikai megoldásnak köszönhetően, a függőleges beigazítást csökkentették le. Ezt a lencsét Varilux X – nek hívtuk. 2023-ban megérkezett a továbbfejlesztett lencse. Az optikai piacon egyedülálló a maga nemében. A fejlesztők két ponton teljesen új megközelítést alkalmaztak. Az egyik, hogy az eddigi multifokális lencséket függőleges, és vízszintes nézési irányra tervezték! A Varilux XR lencse már minden nézési irányba gyors dioptria megtalálást biztosít.

A másik merőben új irányvonal pedig, hogy a lencse tervezéséhez, már mesterséges intelligenciát használtak. Ezt a lencsét így még könnyebb megszokni. Mint elődjeit, ezt a lencsét is több féle személyre szabási opcióval, és századpontos dioptriával lehet megvásárolni.

A Varilux Comfort Max egy kiváló közép kategóriás mulltifokális lencse!

Az első Varilux Comort szemüveglencsét 1993.- ban vezették be az optikai piacra. Elődjeihez képest a karnyújtásnyi munkatávolságra és az olvasó távolságra szélesítették a látórészt!

A Varilux Comfort Max lencse alap ( f -360 ) személyre szabással, valamint század pontos dioptriával ( AVA ) is kapható!

Mint látható tényleg család. A multifokális lencsék mellett megtalálható a Digitime a beltéri szemüveg család, amit kimondottan számítógépes munkához fejlesztettek, és a Road Pilot ami egy vezetéshez fejlesztett lencse!

A Varilux lencsék ára tartalmazza a gyors megszokási garanciát, valamint Prémium garanciát!

Milyen opciók szerepelhetnek még szemüveglencse választásánál:

Fényre sötétedő lencse: 

Ez azoknak jó aki nem szeretné váltogatni színtelen, és dioptriás napszemüvegét! Ma fényre sötétedő lencséből két típus létezik.

A Trasitions GEN 8: A 2020 év újdonsága! Szinte nincs alapszíne a lencsének! Nagyon gyorsan a reakció ideje! 7 színben kapható:

Megérkezett a Transitions Xtarctive New Generacion szemüveglencse.

A lencse elődjéhez képest gyorsabban színeződik, és világosodik. Akár lámpafényre is képes reagálni.

Transitions Xtractiv PoalrarAz első olyan fényre sötétedő szemüveglencse, amelyik üveg mögött is színeződik,és kb 50 % sötétedésnél polarizált napszemüveg lesz.

Napszemüveg lencsék:A szemüvegesek is szeretnek napszemüveget használni. A hagyományos színezett lencsék csökkentik szemünkbe jutó fénymennyiséget, de a felületekről nem tüntetik el a zavaró csillogásokat!A Polarizalt szűrös szemüveglencsék kioltják a zavaró csillogásokat, így élvezetessé teszik a dioptriás napszemüveg használatát!Crizal UV rétegek: Több típusból álló réteg!Kiemelést érdemel a Crizal Prevencia réteg, mely a kék fényszűrésre ajáljuk! Versenytársához képest a Prevencia réteg szelektíven szűri a kék fényt! Az élettanilag fontos sugarakat átengedi, de a károst megszűri!A réteg a kékfény szűrése mellett a lencséről visszaverődő UV sugarakat is elnyeli!A lencsének enyhén sárgás alapszíne van a szűrés miatt!A Prevencia réteg kékes lilás maradványtükröződés van a lencsén, A Crizál család többi tagjának zöldes színe van!A másik kiemelést érdemlő réteg a Crizal Sapphire:Különleges technológiának köszönhetően a rétegnek alig van látható színe a lencsén!Így több fényt juttat át a lencsén, amivel élesebb látást biztosít!Az Eyedrive réteg este segít megszűrni a zavaró csillogásokat!Így biztosítva a biztonságos közlekedést!Alapanyagi kék fény szűrés:Kizárólag az Essilor szemüveglencséinél kérhető opcionálisan az alapanyagi kék fény szűrés. Mivel a lencse alapanyagában található molekulák szűrik a kék fény egy részét, így a lencsének nincs alapszíne! Így a lencsére bármilyen felületkezelés kérhető, ezáltal elkerülhető az erős lila réteg visszfény!AVA technológia: Egy újdonság az optikai piacon!Eddig amikor dioptriát határoztunk meg, egy ügyfélnek 0,25 dioptria pontossággal tehettük meg! Ma már nem! Új műszereknek köszönhetően már század ( 0,01 ) pontossággal meghatározható szemüveglencse dioptriája!

A szemüveglencse személyre szabása:  A szemüveglencséket azért érdemes személyre szabni, mert mindenki más, és más! Másként áll a fejünkön a keret, a szemünk távolsága mindenkinél más távolságra van a lencsétől. ha ezeket már a lencse gyártás során figyelembe veszik, akkor sokkal élesebb látást, gyorsabban reagál szemünk a távolság váltásokra.Ilyen személyre szabás az  eyecode, az f- 360 opció, 4 D mérés!A szem titkos kódja:Az Eyecode technológiával gyártott lencse egy olyan egyedülálló 3D mérési rendszer, mellyel a szemüveglencsék teljesen személyre szabhatók, legyen akár multifokális, akár alkalmazkodást segítő, akár  egyfókuszú lencse.Az Eyecode olyan egyedi,mint az ujjlenyomatunk. Az így készült szemüveglencsékkel 5-ször precízebb látásélményt nyújtanak a hagyományos lencséknél.F – 360 opció: A lencsébe belegyártják azokat a paramétereket, hogyan a keret illeszkedik  fejünkön.4 D mérés: Az F- 360 opció kiegészítve a szem fej mozgás, és a domináns szem mérésével!A Visioffice 3 egy több funkciós műszer.A gép egyik funkciója, hogy 4 db kép készíthető az ügyfélről, így segít az új keret kiválasztásában.Kiválóan bemutathatók rajta a különböző szemüveglencsék, ezzel is segítve a legmegfelelőbb szemüveglencse kiválasztását!Mérhető vele a szem titkos kódja az Eyecode.Mérhető továbbá a keret illeszkedése fejünkön, megállapítható a domináns ( vezér ) szem,illetve mérhető vele milyen távolságról olvas az ügyfél! Prémium Garancia:  Egy biztonságot adó garancia!Időtartalma: 24 hónapMa már a prémium garancia szinte az összes Essilor márkázott szemüveglencséjére elérhető!

Üzletünk az Essilor a világ legnagyobb szemüveglencse gyártójának kiemelt partnere!