Itt a nyár, lassan itt a szabadság, pihenés ideje. De ilyenkor is fontos, hogy odafigyeljünk szemünk egészségének megvédésére.

Azok, akiknek jó a látásuk, és nincs szükségük semmilyen szemüvegre, kontaktlencsére egyetlen dolog, amire figyelniük kell, hogy legyen egy jó UV biztos napszemüvegük.

Figyelem! Amennyiben nem optikában vásárolt termék ez, akkor legyen bevizsgálva.

Üzletünkben a napszemüvegek UV bevizsgálását díjtalanul végezzük.

Van jobb napszemüveglencse, mint a sima UV szűrős?

AZ igazán jó napszemüvegek nem csak UV védelemmel vannak ellátva, hanem polarizálja a fényt. Ez azt jelenti, hogy a vízszintesből érkező fénysugarakat nem engedi át. Így tárgyak felülete kevésbé csillog, és sokkal szebb színdúsabb képet kapunk.

Mit kell tudni a káros UV sugárzásról, és mit okozhat?

 Az UV sugárzás egész évben jelen van. Tavasztól, őszig terjedő időszakban erős, vagy extrémen erős. Az UV sugárzás 40 % – a nem verőfényes napsütésben ér minket. Tehát árnyékben, felhős időben is ér minket UV sugárzás. A szürke hályog kialakulásának egyikfő oka az UV sugárzás.

Mire kell figyelni egy szemüvegesnek, hogy szemük biztonságban legyen?

Szemüvegeseknél a szem védelme sokkal egyszerűbb. A szemüveglencsének kell tudnia az UV védelmet.  Bár itt is érdemes figyelni arra, hogy nem elég, ha a lencse alapanyagában szűr, a lencsén lévő rétegnek is el kell nyelnie a káros UV sugárzást. Hisz a hátunk mögül érkező UV sugarakat nem megfelelő rétegezés esetés, a lencse tükörként veri vissza szemünkbe, illetve a szem körüli bőrterületre. Így a szem körüli bőrterületeken is gyakrabban alakulhat ki bőrrák. Ellenben megfelelő jó minőségű UV sugárzást elnyelő réteggel felületkezelt szemüveglencséről csak kb. 3 % sugárzás jut szemükbe, vagy a szemünk körüli bőrterületre.Ilyen réteg például a Crizal UV rétegek.

Hol tartsuk szemüvegünket a nyári melegben?

Szemüvegüket, dioptriás napszemüvegüket ne hagyják az autó szélvédője alatt. Itt a szemüveglencse, és réteg olyan hő terhelést kap, ami tönkreteszi mind kettőt, és cserélni kell. Tartalék szemüveg mindenféleként legyen nálunk a nyaralás közben.

Mire figyeljenek a kontaktlencsét viselők?

Kontaktlencsét viselőknél teljesen másra kell figyelni a nyári időszakban.

Több kontaktlencse szűri már az UV sugárzást. Igaz, hogy a teljes UV sugárzást még nem tudja szűrni. Ilyen UV szűrős kontaktlencse pl.: Alcon T – 30 kontaktlencséje. Ettől függetlenül a jó szűréssel rendelkező napszemüveg használata mindig fontos.

Fontos ugyanakkor szemünk folyadék pótlása. Hisz hűtésünkre használt ventilátor, légkondicionáló szemszárító hatású. Valamint érdemes figyelni az ápolószerre. Repülőgépre 100ml folyadék vihető fel a kézi poggyászban. Valamint fürdőzéshez mindenféleképpen az egyszer használatos kontaktlencse a javasolt. Nagy előnyük ezeknek a lencséknek, hogy nem kell hozzá ápolószer, könnyű a kezelése.

Összefoglalva. Ha nem használ, szemüveget védje szemét napszemüveggel. Amennyiben szemüveges, a szemüvegnek kell biztosítani az UV védelmet. Kontaktlencséseknek szintén a napszemüveg használata javasolt. Mind a szemüvegeseknek, kontaktlencse viselőknek erősen ajánlotta, hogy legyen tartalék szemüveg.