Az uv sugárzás a napból származó láthatatlan sugárzás egyik fajtája.

Az év minden napján, tehát 365 napon keresztül folyamatosan jelen van környezetünkben.

Az uv sugárzásnak vannak élettanilag hasznos, DE káros hatásai is. Hasznos, a D vitamin beépülését segíti a szervezetünkbe. Káros, a bőrünkre és szemünkre nézve!

Bár egyre többen tisztában vannak az uv sugárzás káros hatásával, sokan még mindig nem védik szemüket a sugárzással szemben. Gondolta volna?  Az összes uv károsodás 80 % – a 18 éves kor előtt éri a szemet.

Hogyan lehet védeni?

Amennyiben nem kell szemüveget használni, mert helyes fénytörésű a szem, vagy kontaktlencsét használ, egy uv biztos, vagy polar szűrős napszemüveg használata javasolt.

Minden polar napszemüveg uv biztos, és a vízszintesből érkező fénysugarakat kioltja.

Amennyiben szemüveget használ távolra, így érdemes a szemüveglencsében kérni az uv védelmet.

Színtelen ( fehér ) lencsékben csak az alap műanyag lencse nem biztosítja viselőjének a 100 % védelmet.

Minden vékonyított alapanyag biztosítja szemünk védelmét a káros sugárzással szemben.

Fontos, hogy a szemüveglencsén lévő réteg is elnyelje a káros sugárzást.

MA egyetlen  cég, az Essilor amelyik egy számmal jelöli az uv védelmét a lencsének! Úgy mint a naptejek a faktorszámmal, itt is egy szám jelzi mennyire uv szűrős a lencse. Ez az E- SPF szám. Minél magasabb annál jobban szűr.

 

Amitől még védeni kell szemünket az ibolya kék fény!

Az ibolya kék fénynek van hasznos és káros spektruma.

A káros sáv a retinasejteket sorvasztja el! Sajnos az uv sugárzás és kék fény káros hatásai összeadódnak, és felnőttkorban gyorsíthatják a különböző szembetegségek kialakulását.

A természeten kívül, az ibolya kék fény a LED és kompakt termékekből és a sík képernyős digitális eszközökből érkezik!.

A kék fényre jelenleg két rendszert tudunk ajánlani.  Az egyik, a ma már egyre több szemüveglencsén látható erőteljes lilás réteg, mely kb 20 %-kal csökkenti az ibolya kék sugárzást. Ez már szinte minden nagy szemüveglencse gyártó kínálatába megjelent. Ilyen Pl.: a Crizál Prevencia, mely versenytársaival ellentétben szelektíven szűri a kék fényt. A hasznos tartományt átengedi, a károst megszűri.

A másik, amit jelenleg az Essilor szemüveglencse gyártó kínálatába lehet elérni, az az alapanyagban szűrés.  Az Eyeprotect System alapanyagban színtelenül szűri kb 20% -ban az ibolya kék fényt.  A Prevencia réteg és az eps rendszer szűrőhatása összeadódik.