Látást szűrtünk a September Festen!

Kolléganőmmel két napon látást szűrtünk a September Festen.

A szűrés eredményét megosztanám mindenkivel, hisz a számok sosem hazudnak! Engem, aki évek óta látásvizsgálattal foglakozom, az eredmény nem lepett meg.

Mielőtt leírnám a számokat, érdemes néhány információ morzsát megismerni, és ennek fényében értelmezni a számokat.

Éleslátásunkkal szerezzük a körülöttünk lévő világból az információk 2/3-át. A többi négy érzékszervünkkel szerezzük be a fennmaradó 1/3-ot.

Közlekedés közben, (vezetés, gyaloglás, biciklizés, motorozás, rollerezés) a döntéseink 90% – át az ÉLESlátásra alapozzuk!

Ha nem látunk ÉLESEN, akkor sokkal könnyebben szenvedhetünk balesetet!

Mit is jelent ez? Hogyan kell ezt érteni?

Szemünk a külvilágból érkező fényt alakítja át jelekké, amit az idegpályák továbbítanak az agyba, és ott összeáll egy képpé. Amennyiben ez az éleslátás helyén a maculában keletkezik, akkor látunk élesen.

Ha a macula előtt, vagy mögött keletkezik a kép, akkor nem valósul meg éles látás, és ilyenkor kell valamilyen látásjavító segédeszköz, azaz szemüveg, vagy kontaktlencse.

Fontos, hogy három távolságot különböztetünk meg a szemüvegnél.

Távol, a tv és a végtelen, közel, ez kb. 40 cm vagy olvasó távolság, a harmadik a karnyújtásnyi munka távolság. Ezek a mosogatás, főzés, portörlés, gyomlálás, számítógép monitor távolsága. Három távolság és három különböző dioptria.

Ilyenkor is látunk csak nem élesen!

Ezeket törési hibának hívjuk. Ha a macula előtt keletkezik a kép, az a rövidlátás. Tünete, hogy az illető közelre kiválóan lát, de távolra (tévét, utcán, iskolában a táblát, sportolás közben messzebb lévő dolgokat) nem lát élesen. További panasz, hogy szürkületben, este, még kevésbé lát jól.

Ha a macula mögött keletkezik a kép, akkor távollátása van az illetőnek. Ezek az emberek nagyon messzire jól látnak, de kb. 5 – 10 métertől a 40 cm – ig. homályos a világ. Ennél a törési hibánál szokták mondani nekem az ügyfelek ”de én látok az utcán”. A próbakeretben a megfelelő korrekcióval a következőt mondják „ így sokkal élesebb, de úgy is láttam”.

A harmadik törési hiba az astigmia. Az ilyen esetben az ügyfelek tévesztik a betűket, számokat. Ilyenkor szemünk két képet készít, és úgy lát a páciens, mint amikor régen az analóg tv adásnál szellemképes volt az adás.

További törési hibaként jelentkezik az időskori távollátás. Ez a korral jelentkezik, 38 – 42 éves korban kezdődik és kb. +2,00 – +2,50 dioptriáig emelkedik a dioptria értéke.

A látásellenőrzésnél a cél, hogy akit szűrünk az élesen lásson, szemüveg nélkül, esetleg szemüvegben, kontaktlencsében.

Látásunkat kb. 2 évente célszerű lenne ellenőriztetni. Diákoknak az iskolakezdés előtt minden képpen szükséges lenne. Mindenki azt hiszi, hogy jól lát, mert nincs összehasonlítása mással. A látásproblémára utaló tünetek jelentkezhetnek fejfájás, hunyorgás, fáradékonyság, esetleg gyengébb tanulmányi eredmény képében.

A hosszúra nyúlt bevezető után jöjjenek a tények.

A két napon, 8 órában, 128 ember szűrése történt meg.

49 embernek a látása megfelelő volt, 79 főnek sajnos nem.

A 79 főből 41 jogosítvánnyal rendelkezett, feltehetően autót is vezet, akár rendszeresen is!

A tapasztalataink alapján, indokoltnak tartanánk a rendszeres látásellenőrzés szükségességét!

Fábián László

Optometrista – látszerész