Látásellenőrzés, látásvizsgálat:

1 évente érdemes ellenőriztetni látásunkat. 18 éves korig 6 havonta ajánlott a látásellenőrzés. Hisz gyermekek szeme észrevétlenül is képes változni. Ma már nagyon korszerű, szem és látás minden területét lefedő vizsgáló műszereket is lehet optikákban találni. Dél Pesten például üzletünkben. A törési hiba megállapítása mellet, szűri a két leggyakoribb szembetegséget (szürke, és zöld hályog), valamint az esti vezetési nehézséget. Vizsgáljuk a könnytermelési problémákat, és megoldást kínálunk rá. Erről itt olvashat:

https://szentimreoptika.hu/budapesten-egyedulallo-konnytermeles-vizsgalat/

25-ször pontosabb dioptria meghatározást végzünk. Így a szemnek 0,01 dioptriát sem kell erőlködni. Erről itt olvashat bővebben:

https://szentimreoptika.hu/az-elerheto-legpontosabb-korrekcio-del-pesten-csak-a-szentimre-optikaban/

Amennyiben szükséges polatesztes vizsgálatot is tudunk végezni. Ellenőrizzük a szem belsejét, hogy szükséges- e szemész szakorvosi vizsgálat.

Szemüvegválasztás:

Ezt a részt érdemes kettébontani.

A keretválasztás mindig olyan legyen, amiben jól érezzük magunkat, kényelmes és méretben megfelelő. Az sem jó, ha egy keret túl nagy, vagy kicsi. Színben harmonizáljon velünk és ruhatárunkkal. Fontos a divat irányzat is, de nem minden áron érdemes követni. Ebben értékesítő kollégánk segít.

A szemüveglencse választás már jóval összetettebb dolog.

A mai kor korszerű szemüveglencséje, a teljes körű UV védelmet nyújt. Ez azt jelenti, hogy a lencsén átmenő káros UV sugárzást megszűri. Ma már egyre több szemüveglencse gyártónál elérhető a rétegi UV védelem. Ennek abban van jelentősége, hogy a hátunk mögül érkező fénysugarakból a réteg elnyeli a káros Uv sugárzás 97 %. Így védve szemünk, és a szem körüli bőr felületének egészségét.

Ez a kis film ezt kiválóan bemutatja:

https://www.youtube.com/watch?v=N0IV0p-7WnI

18 év felett szinte kötelezően kell kék fényszűréssel rendelkezni. A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a 18 év alattiak szemének fejlődéséhez szükség van erre a tartományra is. A káros Uv sugárzásra nem, de a kék fényre igen.

Egyfókuszú, vagy több fókuszú legyen a szemüveg lencsénk?

Nyilván itt a látásvizsgálat sorsán, a vizsgáló sokat tud segíteni. Érdemes hallgatni a szakemberre, hogy mit ajánl.  Fontos még, hogy a szemüveglencse ára nagyban befolyásolja a lencse, és a rajta található réteg minőségét, korszerűségét. Kedvenc példám, a mobil telefon, egy a mai kornak megfelelő korszerű készülék mennyibe kerül, meg a kb. 15 évvel ezelőtti. Ez szemüveglencsénél sincsen másként.

Személyre szabás:

Ez a szemüveglencsére kérhető plusz opció, de mit is kapunk ezért?

Egy korszerű műszerrel lemérjük, azokat a paramétereket, hogy hogyan illeszkedik a keret a fejünkön. Milyen távolságra van a lencse a szemünktől, mekkora a dőlés szöge. Van szemüveglencse, ahol a szem titkos kódja mellett, a szem, fej koordinációt is lemérjük, a domináns szemet, mekkora távolságról olvas. Ezeket az adatokat megadva gyártják le a lencsét, és szinte lesz egy teljesen egyedi szemüvegünk. Ami kívülről nem látszik, de viselője élvezi ennek az összes előnyét.

Után követés:

Ajánlott a szemüveg rendszeres karbantartása. A beállítás ellenőrzést, áttisztítást egy szakemberre bízni, aki pár perc alatt elvégzi ezt. Így szemüvegünk mindig helyen illeszkedik (áll) fejünkön.