A Varilux multifokális lencsék a világ első ilyen típusú szemüveglencséi.
1959 – ben az akkor még Essel cég mutatott be világon először olyan szemüveglencsét, ami több távolságra adott éles képet hirtelen ( lágy átmenettel )  képugrás nélkül!
Érdemes megemlíteni a feltaláló nevét Bernard Maitenaz úr!
Kinek ajánljuk a multifokális lencséket?
Olyan embereknek, akik elkezdték távolabbra tartani az olvasni valót, és esetleg távolra is használnak már szemüveget. Mai világunkban, mikor sok távolságra intenzíven használjuk szemünket, olyan szemüveget szeretnénk, ami gyorsan és minimális felmozgatással éles képet biztosít! Ezért praktikus egy szemüveggel ezt a problémát megoldani!
Érdemes figyelni rá, hogy minél nagyobb a távoli és az olvasó dioptria közti különbség, annál magasabb kategóriájú lencsével tudjuk az átmenet ( csatorna ) szűkülését csökkenteni!

Mivel a Varilux egy lencse család, érdemes megismerkedni a család tagjaival!

Varilux X, Varilux E :

 Mind két lencsén egy különleges felületkialakításnak köszönhetően, csökken a lencse széli torzítás ( könnyebben lehet a lencsében sandítani ), valamint a mozgás közben a lehetséges imbolygó érzést csökkenti, vagy meg is szüntetni!

 

Varilux Comfort 3.0:

Az alap lencse 1994- ben jelent meg a piacon! Ha kifejezetten távolra keresünk megoldást, de nem szeretnénk cserélgetni a szemüvegünket, ha közelre kell nézni, érdemes szintén felső-közép kategóriát választani, hiszen ezt a szemüveget egész nap viseljük, így fontos a látásélmény.

Varilux Liberty 3.0:

Természetesen léteznek úgynevezett belépő kategóriák, amelyek kisebb dioptriakülönbség (addíció) esetén jó megoldást biztosítanak, de a későbbiekben érdemes mindig feljebb lépni.

Varilux Road Pilot:

Olyan szemüvegeseknek ajánljuk, akik sokat vezetnek! Az olvasó dioptria hiányzik belőle ( ez vezetésnél fölösleges is! ), viszont jobbra, balra tökéletes torzításmentes képet biztosít a lencse. A műszerfal, és a GPS, valamint az összes kijelző éles! Így segítve a gépjármű vezetőt az éles látásban, a biztonságos közlekedésben!

Varilux Digitime:

Ezt a lencsét főleg olyanoknak tervezték, akik csak közelre használnak szemüveget, viszont a kényelmes olvasó távolságtól messzebb is élesen kellene látniuk! Irodai munkához, pedagógusoknak, illetve mindazoknak, akik kb. 40 cm –től, a kb. 2 méterig élesen kellene látni! Nagy segítség, hogy 3 átmenettel készül, így mindenki megtalálja saját igényeinek a megfelelő átmenetet!
Végül nagyon fontos tehát, hogy a szemüvegkészítésre szánjunk időt! Egy szemüveget minden nap, a nap 24 órájában az arcunkon viselünk, jobbá téve ezzel a látásunkat, ezúton az életminőségünket. Nem érdemes elkapkodni!